Дегустація сирів
В селі Нижнє Селище Хустського району є маленька сироварня. Тут варять три сорти сиру за швейцарською технологією та на швейцарському обладнанні з екологічно чистого молока закарпатських корів. Селизький сир настільки популярний, що придбати його в магазинах майже неможливо. З консервантів використовується тільки сіль. Відвідувачів запрошують ознайомитися з технологією виробництва сиру, скуштувати та придбати 3 різних види сиру.
Детальну інформацію знайдете на сайті сироварні www.seliskasirovarnia.com.ua
Дегустація вин
За давньою легендою Зевс відправив Бахуса на Закарпаття у заслання. Громовержцю набридла нечемна поведінка винолюба. Відправив з легким серцем, адже тут, під Карпатами, не було винограду, відповідно, не було й спокус. Та Бахус залишився вірним своїй божественній спеціалізації і контрабандою провіз виноградну галузку в сандалях. Вона й стала пралозою Закарпаття. Давня історія виноробства сприяла створенню на Закарпатті своїх винних шедеврів і легенд.
Середнянські погреби
В селищі Середнє належать до десятки найцінніших у Європі! ЮНЕСКО їх охороняє. Погреби – сказано надто узагальнююче. Насправді, це винне місто під землею з п’ятьма вулицями. Над ним колись був замок, збудований тамплієрами у 12 столітті. Місцева вулканічна порода виявилась прекрасним інкубатором для вин. Уявляєте, півтора кілометри стелажів з пляшками! Зараз тут виготовляють 20 видів вина й радо діляться своїми секретами з екскурсантами. Екскусії проводяться за попереднім записом. Тут ви зможете скуштувати шість вин – відомі марочні білі “Леанка” та “Середнянске”, червоні “Каберне”, “Перлина Карпат” та купажі.
Історія замку та підвалів, інформація про вина – на сторінці www.leanka.com
Бобовищанський погріб
Вино тут зберігається у дубових бутах від 3000 л до 11000 л. Об’єм вражає – не дай Боже забути краник відкритим! Рецепти місцевих вин походять з сивої давнини. 10 сортів вина. Фірмові вина — “Троянда Закарпаття” та “Старовинний замок”.
Адреса підвалів: с. Бобовище, вул. В. Леніна, 103
Графік роботи: 09:00 – 17:00
Телефони: +38(03131)3-17-16, +38(03131)7-92-25, +38(050)647-76-88
Дім вина “Берегвидек”
В селі Яноші Берегівського району похвалиться зразками напоїв, які повернулись переможцями з міжнародних конкурсів. Тут і маленький музей артефактів виноробства! Прямуючи центральною вулицею села Яноші, шукайте на узбіччі винний прес – не прогавте.
Адрес: с. Яноші, вул. Головна, 78
Графік роботи: 10:00-21:00
Телефон: +38(03141) 2-32-45, +38(050)966-08-69, (050)500-94-06, (050)264-42-33
У 2002 році справжні винороби Берегівщини об’єднались у таємний винний орден Святого Венцлера. Спільно вони оберігають секрети майстерності від конкурентів і, хто зна, напевно, на підземних зборах ордену ходять у лицарських обладунках.
Напередодні старого Нового року на центральній площі міста Мукачеве проводять фестиваль вина “Червене вино”. Крім вина на фестивалі продають мід, віск, домашню ковбасу, сири, але Закарпатські фестивалі – це окрема розмова…
У стародавніх замках в Мукачеве й Ужгородському також є свої винні погреби, й також стародавні, ще з княжих часів. В замку Паланок (Мукачеве) проводить дегустації завод вин “Чизай” – на завершення екскурсії по залах замку, гостей запрошують в дегустаційний зал, розташований в старовинних княжих винних підвалах замку: тут, в неповторній середньовічній атмосфері спеціаліст – енолог пригощатиме вас 11 сортами Закарпатських вин марки “Чізай”, серед яких і легендарне марочне “Троянда Карпат”. Смакування вина тут підсилюють місцевими стравами. Вино й місцева кулінарія пройшли довгу спільну еволюцію. Тому варто оцінити її спільні результати!
Інформація за телефонами: +38(050)372-21-78, +38(03141)23-1-93, +38(03141)23-0-24. Сайт www.chizay.com
Тут ви знайдете коротку інформацію про інші погреби Закарпаття